Meat Free Monday #27

20150201_183946

Här kommer ännu ett recept från Lisa Lemkes Allt i en gryta (2013). För min del kanske 2013 års bästa kokboksinvestering. Det är ingen vegetarisk kokbok men den innehåller några rätter utan kött eller fisk.  Arbetar mig sakta men säkert igenom recepten och är mer än nöjd. Flera har blivit storfavoriter och lagas ofta (och rekommenderas ännu oftare). Det här är den tredje av de vegetariska:

Fried rice med blomkål  (4 port)
3 dl jasminris
300 g blomkål
200 g morot
50 g färsk ingefära
1 chili
6 salladslökar
matolja
2 msk sesamolja
4 msk japansk soja (ljus)
2 msk ostronsås
1/2 dl rostade sesamfrön
4 ägg
färskpressad limesaft
färsk koriander att strö över
Koka riset (följ instruktioner på förpackningen). Låt svalna. Skär blomkålen i bitar. Morötterna i tunna stavar. Skala ingefäran och hacka den och chilin fint. Strimla salladslöken fint och lägg åt sidan.
Hetta upp oljan i en stek- eller wokpanna. Woka blomkål, morot, ingefära och chili på hög värme. Rör om hela tiden tills grönsakerna börjar mjukna. Lägg åt sidan och woka riset på hög värme tills det börjar få lite färg.
Blanda i grönsakerna och tillsätt sesamoljan, soja, ostronsås och sesamfrö- Blanda noga i panna som fortfarande är het. Tillsätt äggen, ett i taget, under omrörning så att de blandas ordentligt med riset och grönsakerna. Smaka av med limesaft, toppa med salladslök och koriander.
//Marie-Louise
PS. Mitt första Meat Free Monday-inlägg var en härlig vegetarisk pytt ur samma kokbok.

Lämna en kommentar