Kålsoppa och Karlstads hemkokta

20141004_131406

Har man växt upp med en tredagars  märtenshelg varje höst så är kålsoppa lika naturligt som mjölken för dikalven. Minns att det fanns ett stort kåltält där det, som ni hör på namnet, serverades kålsoppa. Hittade inget kåltält  på Arvikamârten som jag besökte under helgen, men väl ett ”kålbord” där det serverades kålsoppor med och utan kött. Kött i kålsoppan var nytt för mig men det smakade alldeles utmärkt. Sällskapet som är vegetarian åt kålsoppan utan kött och var också nöjd. Nu vet jag att många arvikabor äter kålsoppan hemma, ofta i glada vänners lag, så den förekommer nog i många olika versioner  och säkert finns små knep och extra ingredienser för att få den på något speciellt sätt. Ett recept och lite annat om marknaden i Arvika hittar ni här. Kan tillägga att i kålsoppan med kött var det både korvbitar och köttbitar.

20141004_131554

Efter kålsoppan finns det ännu en sak som jag för evigt kommer att förknippa med mârten och det är Karlstads Hemkokta karameller, och mer specikt de som smakar choklad. De är söta som bara den men vad gör väl det…om man inte har förätit sig (vilket faktiskt har hänt undertecknad några gånger) så är de ljuvligt goda.

20141004_124920

20141004_124904

Det närmaste jag har kommit att själv göra något som någorlunda motsvarar dessa karameller är :

Marknadskonfekt

Blanda 4 dl florsocker, 6 1/2 dl mjöl, 1 dl kakao och 1 msk vanilj i en rymlig skål. Koka upp 125 g kokosfett, 1 3/4 dl vatten och 5 dl socker och slå över de torra ingredienserna. Rör om ordentligt. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. Smeten bör bli ungefär 2 cm tjock. Låt stelna och skär i bitar (ca 2 x 2 cm). Förvaras i försluten burk i kylen.

//Marie-Louise

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s