Inte utan min shaker

20140906_094729 20140906_124237

En gång i tiden hade jag en tupperwareshaker, en sådan som man kan skaka grädden lagom fast i, mixa drinkar med och en del annat smått och gott. Jag gillade min shaker mycket och använde den ofta. Inte för att den var oundgänglig men för att den var enkel och praktisk. Sedan försvann den helt plötsligt samtidigt som en av döttrarna flyttar hemifrån. Det är några år sedan men jag har tänkt på shakern då och då. Idag berättade min väninna Anita om hur hon använt sin tupperwareshaker på en fyra dagar lång vandring i Glaskogens naturreservat söder om Arvika. Och jag inser plötsligt att jag måste ha en ny shaker. Här är Anitas berättelse:

I september vandrade Anita en medelhård 45 kilometer vandring runt sjön Stora Gla i Glaskogen. Vandringen med man och son, utan tillgång till proviantering, kräver  en viss logistik när det gäller mathållningen. Dessutom måste hänsyn tas till att en i sällskapet inte äter kött alls och att ingen tillgång till kyl skulle finnas. Olika sorters pulverbaserad mat och en Tupperware snabbshaker fick bli lösningen. Alla pulveringredienser vägdes noggrant och förpackades i plastpåsar innan vandringen, för att underlätta matlagningen men också för att man skulle slippa ta med mat som inte kom till användning. Efter en 12 kilometer lång vandring från starten vid Glava glasbruk nådde sällskapet Dammarna där de övernattade  i en primitiv stuga  som delades med fyra belgiska kanotister. Kvällsmål bestod av konserverad italiensk tonfisk (Abba tonfisk Xpress Italiensk vinegrätt)med färskt bröd, inköpt innan avfärd från Arvika. Till efterrätt blev det jordgubbskräm som gjordes på Ekströms jordgubbskrämpulver som blandades i shakern med vatten som pumpats upp från kallbrunn. Dag två inleddes med frukost på medhavd musli och Sempers mjölkpulver som förstås blandades i shakern. Till lunch hade man inte tillgång till vatten utan fick nöja sig med bröd, smältost och kex. Kvällens middag intogs på campingen i Lenungshammar och bestod av egenplockad svamp till pasta med Knorrs Formaggi pastasås i pulverform, först blandad  med vatten i shakern innan uppvärmning. Till pastan dracks  Åkessons vin i små tetrapack, 250 ml, inköpta på Systemet i Charlottenberg. Efterrätten blev en chokladpudding  gjord på Ekströms chokladpuddingpulver  blandad med vatten och Semper mjölkpulver, även den ihopskakad i shakern.  Dag tre köptes faktiskt frukosten på campingen, Wasas sandwich och glass. Ja, nöden har ingen lag och sortimentet i campingens kiosk var begränsat, man skulle ju snart stänga inför vintern. Till lunch vid Halvardsnäs, med otrolig utsikt över hela Stora Gla, åts snabbnudlar lagade på Triangiaköket. På kvällen, tillbaka vid utgångspunkten Glava glasbruk, gjordes soppa på Knorrs pulversparrissoppa blandad med  vatten och mjölkpulver i shakern. Till efterrätt blev det pannkaka gjord på Kungsörnens favoritpannkakor, en mix med både mjölkpulver och heläggspulver som rördes ihop med vatten i shakern. Till pannkakorna serverades sedan  Squeezys jordgubbssylt (liten förpackning som för hållbarhetens skull  varit  oöppnad  fram till nu). Dag fyra inleddes med havregrynsgröt med mjölk gjord på mjölkpulver som skakats om i shakern med vatten.  Efter 8 kilometers vandring samt efterföljande bussfärd in till Arvika intogs en shakerlös lunch på uteställe som avslutning på det hela.

Finurlig och genomtänkt lösning för enklast möjliga matlagning på vandring där alla bekvämligheter saknas, tänker jag. Noterar att shakern inte kom till användning för att blanda drinkar på vandringen men det kanske är bäst att vänta med det tills man är hemma. Shaker ska i alla fall nu inhandlas omgående. Inser att köket inte är komplett utan denna lilla plastbehållare. Inga framtida långvandring utan min snart nyinköpta shaker.

//Marie-Louise

PS. Här kan ni förresten se berättelsens huvudshaker på bild.

20141004_224300

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s