Hallonsufflé nr 2

Nu har jag gjort hallonsufflé två gånger på en dryg vecka, och båda gångerna blev det faktiskt riktigt bra. Jag har haft någon föreställning om att det ska vara så himla svårt med sufflé, att det är väldigt svårt att få till en bra, men nu har det lyckats två gånger av två möjliga. Receptet (ursprungligen från Bonniers kokbok, justerat lite av undertecknad) :

1 förpackning frysta hallon (250 gram)

1 förpackning crème fraîche (2 dl)

1-2 msk maizena

5 äggvitor

4 msk strösocker + strösocker till formarna

rumstempererat smör

1 msk citronsaft

florsocker

Börja med att sätta ugnen på 175° att smörja fem formar (eller ja, det beror på hur stora formarna är, jag använder formar som är 4,5 cm höga och 9 cm i diameter och då räcker det till fem st) med smör, och täck sedan smöret med strösocker. Låt stå.

Värm hallonen i mikron så att de mjuknar något. Häll sedan över dem i en kastrull och mosa dem så att det blir en hallonpuré av det hela. Tillsätt crème fraîchen och maizenan och låta koka upp tills krämen tjocknat. Glöm inte att röra/vispa under tiden så att krämen inte kokar fast. När den tjocknat drar man av den av platten, lägger på ett lock och låter det svalna.

Vispa därefter de fem äggulorna med citronsaften och 1 msk strösocker. Vispa med elvisp tills det bildats skum. Häll därefter i resten av sockret och fortsätt vispa tills skummet är rejält hårt. För att se om marängen är tillräckligt hård kan man använda sig av det klassiska knepet att vända upp och ner på skålen – stannar skummet kvar i skålen är det tillräckligt. Var försiktig dock, och vänd inte för snabbt, så att eventuellt otillräckligt vispat skum inte hälls ut på golvet.

Häll sedan i 1/3 av skummet i den rumstempererade krämen. Rör runt försiktigt så att det blir en slät och välblandad smet av det hela. Tillsätt resten av marängen och rör runt igen, och rör runt igen. När marängen och krämen har blandats ordentligt med varandra häller man i smeten i formarna, och man häller ända upp till kanten. Sen gräddar man dem i ugnen i 15-20 minuter.

Jag serverar den helst täckt med florsocker och med en kula vaniljglass i en annan form så att glassen inte smälter för snabbt, såhär:

IMG_1807

//Veronica

PS. Hallonsufflén var förresten avslutningen på en tre rätter lång middag som inleddes med denna soppa och denna laxrätt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s