Meat Free Monday #20

Cranks gröna kokbok  har fått stå orörd i bokhyllan under flera års tid innan jag upptäckte att det finns en hel bunt goda vegetariska recept i den. Här kommer ytterligare ett; lättgjort, gott och med lite disk att ta reda på efteråt:

20140913_123905

Bakade grönsaker i paket

250 g rotselleri

250 g morötter

250 g rödbetor

250 g jordärtskocka

250 g sötpotatis

250 g palsternacka

250 g små potatisar (eller större delade)

250 g små gula lökar

12 vitlöksklyftor med skal

1/2 dl olivolja

1 msk vitt vin

1 msk tamari

salt och svartpeppar

6 st smörgåspappersark (eller så många som man vill ha portioner)

 

Till servering:

250 g färskost

3 vitlöksklyftor

någon örtkrydda, finhackad.

20140913_112612

Sätt ugnen på 200 grader. Skala (eller skrubba) grönsakerna och skär alla, utom potatis och lök, i ca 3 cm stora tärningar. Blanda grönsaker, potatis, lök och vitlök med olivolja, vin och tamari, salt och peppar. Fördela grönsakerna på pappersarken och vik upp och nyp ihop kanterna till ett litet paket. Lägg dem tätt ihop på en plåt och baka i ugnen ca 35- 40 minuter. Öppna paketen och släpp ut ångan. Servera sedan grönsakerna i sina paket (eller häll över på tallrik om du hellre vill det). Servera färskost till.

20140913_123409

Tamari är en japansk sås som är fermenterad och lagrad. Både tamari och sojasås har sojabönan som bas men tamarin innehåller ingen eller ytterst lite (kolla alltid) vete.  Jag köpte Rene Voltaires Tamari (lagrad på cederträfat i 12 månader eller längre enligt uppgift på hemsida) på ICA Kvantum. Lite dyr kanske, men användbar till annat också. Rene Voltaire rekommenderar den bl.a. till både fisk och kyckling. Tamari kan också användas som ett alternativ till salt.

20140915_200414

Nästa gång jag lagar den här rätten ska jag komplettera med någon vegetarisk biff (inte för att jag saknade den nu, men ändå).

Ha nu en grön skön måndagskväll alla där ute. Vi hörs.

//Marie-Louise

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s