MAT2014

”Under tre dagar i mitten av september samlas konsumenter, livsmedelsproducenter och landets ledande företrädare/beslutsfattare till MAT2014 i Växjö.” Så står det på MAT2014:s hemsida.

En av alla ”organisationer” som deltar är Jordbruksverket, som är där bland annat för att representera en lista med ”unika regionala produkter”. Jordbruksverket själva gick ut med ett pressmeddelande idag där hela listan presenteras.

Överst på listan står de fem svenska produkter som i nuläget är ursprungsskyddade. Kan du gissa vilka? (Sambon gissade rätt på en, jag en annan. Men det var svårt.)

Rätt svar: Kalix Löjrom, Upplandskubb, Svecia, Spettkaka, och Bruna bönor från Öland. Därutöver finns en hel massa produkter som tillsammans utgör en lista över skyddsvärda, men ännu inte skyddade, regionala produkter, en lista som är uppdelad i olika landskap. Några exempel är Arbogakringlan (Närke), Pitepalt (Norrbotten) och Polkagrisar från Gränna (Småland). Hela listan kan man läsa här.

Jag tycker personligen att det här är ett jättebra initiativ som jag tror dels kommer främja lokalproducerad mat (vilket är bra bland annat för miljön), dels främja olika regioner (genom förhöjd goodwill t.ex.) vilket i sin tur kommer ha en bra effekt på turismen (bra för bland annat ekonomin).

DN har förresten skrivit en artikel på ämnet här.

//Veronica

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s