Harvest on demand

Semesterdagen 23/7 inleddes med ett besök på Torfolk Gård där ”harvest on demand” stod på schemat. Vi hade inte jättebra koll på vad det var innan vi dök upp på gården strax innan tio i förmiddags, mer än att det handlade om någon form av självplock. Vi välkomnades med ett ”De flesta som kommer hit för självplock brukar ha barn med sig” vilket har varit lite symptomatiskt för våra aktiviteter hittills. Men lyckliga människor har barnasinnet kvar, eller nåt. Hursomhelst. Vi hade lite tur och var de enda anmälda till dagens plockning, så vi fick väldigt personlig service.

IMG_1495IMG_1496

Det började med att vi drack lite saft (deras egna KRAV-saft) medan vi gick igenom vilka grödor som fanns tillgängliga för plockning, och vilka av dessa vi ville skörda. Vi valde ut några som vi tänkte att vi hade tid och möjlighet att tillaga innan de blev dåliga. Sen gjorde vi i ordning ett par flaskor vatten att ta med oss ut eftersom det var rätt varmt, uppemot 30°, och därefter traskade vi iväg till det första fältet för att skörda squash.

Efter att ha plockat några gröna och gula squashfrukter så fick vi sätta oss på flaket och åka efter en trakter till fält som låg lite längre bort, och på vägen passerade vi såväl höns som grisar som alla såg ut att må väldigt gott i solen.

IMG_1500

Rödbetor och lök, röd och gul, plockade vi härnäst, och så sallad. Jag var precis på väg att skära av ett salladshuvud när jag upptäckte att det låg en stor padda (som min knutna näve i storlek ungefär) under plantan, så den hoppade jag över, men annars gick det bra.

IMG_1503 IMG_1509

Sen tog åkte vi tillbaka till grisarna för att mata dem lite av den skörd som inte gick att använda till annat (det vill säga att tillaga eller sälja) och ge dem lite vatten. Det var riktigt häftigt att komma så nära – det närmaste jag kommit grisar någon gång tror jag.

IMG_1514 IMG_1516

De två sista stoppen blev för kål (spetskål) och spenat samt persilja. Sen återvände vi till gårdsbutiken för att väga in skörden och komplettera med sådant som fanns i butiken men inte hade funnits på fälten. För min del innebar det en burk lingonsylt med balsamico och en burk vildhallonsylt med vanilj, båda från Torfolk Gård, samt en burk ekologisk grönsaksbuljongspulver. Sen åkte vi iväg för att äta lunch på Mimers kök i Råda, men det blir ett annat inlägg.

//Veronica

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s