Meat Free Monday #16

20140718_183854

Penne med soltorkade tomater i gräddsås

Har alltid älskat tomater, äter dem som godis. Men vet man hur tomater ska dofta och smaka så är det inte alltid man är så glad när man väl står där i butiken. Priset för billiga tomater året runt är tyvärr att de inte längre smakar tomat. Då avstår jag hellre. Tack och lov finns det numera ett större utbud av olika sorter och en del av dem fungerar helt ok. Det bästa vore förstås att odla egna och vem vet, det kanske blir fönsterodling nästa vår.

Under några år arbetade den vegetariska kocken Nadine Abensur för den kända brittiska vegetariska restaurangkedjan Cranks. Här bjuds på ett recept från hennes Cranks Gröna Kokbok, gjort på både färska tomater och soltorkade tomater i strimlor och puré. Om man använder köpt tomatsås eller redan har förberett den så blir det dessutom en snabblagad rätt.

Tomatsås:

1 gul lök, hackad

2 msk olivolja

500 g tomater

2 vitlöksklyftor, tunt skivade

1 stor knippa basilika

salt och peppar

Hetta upp oljan, lägg i löken och stek på låg värme  tills den är genomskinlig. Tillsätt tomaterna och krossa dem med en träslev. Tillsätt vitlök, basilika, salt och peppar och låt koka försiktigt ca 25 minuter tills vätskan kokat in och såsen tjocknat.

20140718_183234 20140718_183135

Sås till penne (4 portioner):

tjock tomatsås (enligt instruktioner ovan eller köpt)

500 g penne

1 msk olivolja

bladen av en knippe basilika (spara några hela blad till serveringen)

50 g soltorkade tomater, tunt strimlade

250 g puré av soltorkade tomater (kör i mixer med oljan den ligger i plus lite socker)

2,5 dl grädde

salt och svartpeppar

Koka pennen enligt instruktion på paket. När pennen kokar hettar du upp tomatsåsen i en stor gryta. Tillsätt hälften av basilikan, tomatstrimlorna och purén. Låt det hela få ett snabbt uppkok och häll i grädden. Rör om och låt koka upp igen.

Häll pastan i såsen och blanda väl. Mal peppar över och strö över de sparade basilikabladen.

Buon appetito!

//Marie-Louise

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s