French Meat Free Monday #14

Att laga  fransk vegetarisk trerätters middag har blivit en grej för mig och min väninna Anita. Den här gången var vi i Anitas lilla övernattningslägenhet med minimalt kök (kokvrå) där vissa köksredskap saknades (mer om det längre fram). Jag hade valt  två franska klassiska rätter som för- och efterrätt, Tomates provencales och Tarte Tatin. Dessa inramade den av Anita utsedda huvudrätten, saffransbulgur med chevretoppade rödbetor. Anitas man fick uppdraget att köpa passande vin på Systembolaget. Det blev ett Chardonnayvin till för- och huvudrätten och ett Sauternes till efterrätten.

20140629_164743

Förrätten kan verka enkel nog men den tar lite tid, vitlökarna ska sjudas hela och schalottenlökarna bräseras. En del pillrande, visserligen okomplicerat, blir det också när vitlöksklyftorna ska skalas. Men det är väl värt mödan. Dressingen fullbordar den här förrätten och ger den en fräsch touch av färsk persilja och hackad rå tomat som kompletterar den ugnsbakade tomaten och löken. Recept på de provensalska tomaterna hittar du här.

20140629_180912i

 

20140629_173928

Under tiden som vi åt förrätten spred sig dofterna från huvudrätten som bakades i ugnen. Rödbetornas och honungens söthet harmonierar väl med chevrens sträva sälta och de krispiga rostade valnötterna fungerar som pricken över i:et. Saffransbulgurens smak kompletteras och förstärks ytterligare av Chardonnayvinet.

20140629_182924

Saffransbulgur:

2,5 dl bulgur (gärna fullkorn)

5 dl vatten

1 påse saffran (0,5 g)

salt

Koka upp 5 dl vatten med salt. Tillsätt saffran och rör om. Rör sedan ner bulgurn och låt sjuda i 10-15 minuter (håll koll så att det inte kokar torrt).

 

Chevretoppade rödbetor:

5-6 medelstora rödbetor (beräknat 3-4 halvor per person)

salt

1 rulle chevreost

valnötter (lika många som rödbetshalvorna)

flytande honung

färsk timjan

Börja med att borsta rödbetorna. Koka dem sedan i lättsaltat vatten i 20-25 minuter. Rödbetorna ska vara al dente när de sedan skalas. Skala de kokta rödbetorna på samma sätt som du  skalar potatis, skalet lossnar lätt. Halvera och placera de skalade rödbetorna i smord ugnsform. Skär chevren i skivor enligt eget tycke (vi delade chevrerullen i så många delar som det fanns rödbetshalvor, de blev ca 1 cm tjocka). Toppa varje rödbetshalva med en chevreskiva och på den en valnöt. När du är färdig ringlar du över honung efter egen smak (ju mer desto sötare) och garnera varje rödbetshalva med en kvist färsk timjan. Gratinera i 225 grader i ca 20 minuter tills chevren fått fin färg.

20140629_193611

Tarte Tatin är en enkel efterrätt med stor smak. Det finns dock ett besvärligt moment, när pajen ska vändas på slutet. Tänk också på att den ska vändas direkt när du tar ut den annars fastnar den i stekpannan. Tänk igenom momentet med vändningen av pajen ordentligt innan du utför det. Det karamelliserade sockret är både hett och klibbigt att få på sig. När vi skulle kavla ut degen som täcker äpplena i ugnen så saknade vi kavel. Det löste vi genom att använda en ståltermos som vi rullade över plastfolietäckt deg. Det funkade hur bra som helst. Det är lätt att hitta recept på Tarte Tatin på nätet. Noteras ska att vi använde råsocker till både till degen och fyllningen. Till den franska pajen åt vi vaniljsås (dock ej hemgjord sådan denna gång). Vaniljglass eller lättvispad grädde med äkta vaniljsocker är också fullgoda alternativ.

Vinen som vi drack var:

Ett Bourgogne Chardonnay från Maison Francois Martenot 2012 till förrätt och huvudrätt.

Ett Sauternesvin från  Chateau du Levant 2011 till efterrätten.

 

Á table!

// Marie-Louise avec ses amis Anita et Robert

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s