Hamburgare grekisk stil

 

20140524_221021

Hamburgare kan man variera i det oändliga. Den här med grekisk touch hittade jag receptet till i Lena Söderströms Hamburgare och Texmex, ett bokreafynd från i vintras. Det blev ett lyckat försök att förnya reportoaren här hemma. Varje moment gick snabbt och lätt att förbereda innan jag stekte själva burgaren. Den picklade löken, som ursprungligen inte fanns med som tillbehör till just den här burgaren passar ändå perfekt ihop med den. Jag kommer för övrigt att använda den picklade rödlöken till allt möjligt i matväg, den var hur god som helst. Brödet är också hemgjort och faktiskt gjord på en deg för naanbröd.

Burgare (4 st)

500-600 g lammfärs

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 krm torkad basilika

2 pressade vitlöksklyftor

150 g fetaost

olivolja till stekning

BBQ-glaze (se recept under nästa bild)

Börja med att göra glazen. Blanda sedan färs, kryddor och vitlök. Smula fetaosten (inte för små bitar) och vänd försiktigt ner i färsen. Dela färsen i fyra lika stora bitar och forma till biffar. Stek i oljan eller grilla biffarna i ca 5 minuter på varje sida. Pensla rikligt med glazen.

20140524_215625

BBQ-glaze (i mitten på bilden)

1 tsk paprikapulver

1/2 – 1 tsk chilipulver

1/2 tsk torkad timjan

1 tsk salt

1 tsk socker

1 krm nymalen svartpeppar

3 msk rödvinsvinäger

1 dl olja

1 dl finhackad färsk basilika (ibland blir det 1/2 tsk torkad istället)

Blanda de torra ingredienserna. Blanda sedan i vinäger och därefter olja i en stråle under tiden som du rör. Sist har du i basilikan.

 

Salsa crudo (till vänster på bilden)

500 g cocktailtomater (gärna olika färger)

1 salladslök (tunt skivad purjo går också bra)

1 grön chilifrukt

färskpressad lime av 1/2 – 1 st lime eller citron

2 msk olivolja

2 pressade vitlöksklyftor

salt

Dela tomaterna, skölj och strimla löken. Kärna ur och strimla chilifrukten. Blanda allt i en skål. Smaka av med salt.

 

Picklad rödlök ( upp i högra hörnet på bilden)

2 röda lökar

2 msk rödvinsvinäger

2 msk strösocker

1 msk olivolja

1 krm flingsalt

Skala och skär löken i tunna skivor. Blanda löken, vinäger och socker tills sockret smält. Blanda i olivolja och salt. Låt marinera i 20 minuter.

 

Tzatziki (nere i högra hörnet)

1 gurka

2 dl grekisk eller turkisk yoghurt

1-2 fint rivna vitlöksklyftor

1 msk olivolja

salt & peppar

Skölj och skala gurkan grovt. Dela den på längden och gröp ur den vattniga delen med kärnor. Riv gurkbitarna på rivjärnets grova sida. Blanda allt och smaka av med salt och peppar.

//Marie-Louise

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s