Japaninspirerad snabbmat

 

20140504_141032

Riktigt snabb mat blir den här rätten om man bara är lite förutseende och lägger köttet i  marinad några timmar innan man ska äta. Hur japansk den är vågar jag mig inte på att bedöma. De svenska yakinikurecept jag har sett är snarlika varandra till innehåll och tillagningssätt. Det är lätt att få för sig att Yakiniku är just den här speciella maträtten. I Japan är Yakiniku ett samlingsnamn som refererar till en speciell  matlagningsstil där man grillar munsbitstora köttbitar. Den vanligaste såsen som serveras till köttet har i princip samma ingredienser i Japan som i receptet här ovan så det finns kanske någon fog för att behålla det svenska namnet…så länge. Om man inte vill äta yakinikun nu så kan man spara sig till den officiella Yakinikudagen den 29 augusti.

 

En svensk Yakiniku (4 port).  Läsarinsänt recept i Allt om Mat 4/2005.

600 g frusen biff eller entrecôte

purjolök

sesamfrö

Marinad:

1,5  dl japansk soja

3 msk mirin

3 msk sake (behöver ej vara med, kan ev. ersättas med torr sherry)

1 pressad vitlöksklyfta

1 msk färsk riven ingefära

1 msk rapsolja

Skär det halvtinade köttet i tunna skivor. Blanda alla ingredienser till marinaden. Blanda så att marinaden täcker allt kött. Låt stå i 2-4 timmar. Hetta upp stekpanna och stek köttet i olja ca 5 minuter. Tillsätt fint skuren purjolök mot slutet.  Strö över sesamfrön, servera med ris och gärna något grönsallad eller gurka till.

Itadakimasu!

//Marie-Louise

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s