Arla tider

Nu vet jag inte om tio kan räknas som särskilt tidigt på morgonen, men förmiddag är det i varje fall. Såhär i maj är tio en lördags- eller söndagsförmiddag en typisk tid för kosläpp, eller betessläpp. För mig är kosläpp en av vårens absoluta höjdpunkter – med sällskap (att uppleva kosläpp med barn är extra kul) åker jag ut till Kårsta i Vallentuna och ser ko släppas ut på grönbete över sommaren. Innan eller efter kosläppet kan man bland annat gå tipspromenad, äta kanelbullar och dricka mjölk (som Arla bjuder på) och köpa gårdsägg.

IMG_0462

På årets kosläpp var det tyvärr inte superbt väder – det snöade, regnade och haglade inte hela tiden, men mer än tillräckligt – men det var ändå en toppenförmiddag. När alla korna var ute och de flesta hade åkt hem var det fortfarande en massa bullar och mjölkpaket kvar, så vi fick med oss en hel del hem. Vad ska man då göra med en plötslig massa mjölk? Jo, man kan göra ugnspannkaka, med eller utan bacon (och varför inte med gårdsäggen om man passat på att inhandla sådana under kosläppet?). Eller så kan man göra chokladpudding. Här kommer ett recept som jag fått av svärfar:

5 msk maizenamjöl

5 msk kakaopulver

1 1/2 dl strösocker

7,5 dl röd mjölk

1 msk vaniljsocker

Blanda mjöl, kakao och socker i en kastrull. Tillsätt mjölk under omrörning. Koka upp under kraftig vispning (detta moment brukar ta ganska lång tid för mig, men det är värt det) och koka därefter i 3 minuter. Smaksätt med vanilj och häll upp i en skål. Vill man undvika att det bildas som ett skinn ovanpå puddingen kan man strö lite socker på ytan. Låt stå kallt i minst 2-3 timmar före servering. Servera med vispgrädde. Typ såhär:

IMG_0445

//Veronica

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s