Meat Free Monday #10

Det är lätt att fastna i det redan beprövade eller åtminstone varianter av det. Lägger man ner tid, pengar och energi på att laga mat så vill man vara ganska säker på att det ska ge smakmässig utdelning.  Men ibland kan det vara bra att gå utanför sin bekvämlighetszon och pröva något nytt. Butternutpumpa, eller butternutsquash som den också kallas, var en ny bekantskap när jag drog till ICA-butiken igår för att handla.  Ja, jag måste erkänna att jag inte ens visste hur den såg ut. I efterhand så är jag mer än nöjd. Det blev en god maträtt med en inte alltför stor arbetsinsats (även om det tar tid i ugnen, och man måste passa tiderna).

Salladen kommer från Grön Mat Vegetariskt varje dag från River Cottage av Hugh Fearnley – Whittingstall. Jag har bytt dinkelgrynen i receptet mot hirs och halverat det ursprungliga receptet. Den kan ätas varm eller kall.

20140511_184447

Sallad med hirs, pumpa och fänkål

  • 1 liten butternutpumpa, ca 400 g
  • 1 ansat fänkålsstånd
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 25 g valnötter, grovt hackade
  • 1 1/2 dl hirs tillagat enligt instruktioner på förpackning
  • pressad saft av 1 lime
  • 20 g riven parmesan (eller annan smakrik hård ost)
  • lite grovt hackad persilja
  • havssalt
  • svartpeppar
  • olivolja

Sätt ugnen på 190 grader. Skala, halvera och kärna ur pumpan. Skär den i 1 1/2 cm stora kuber och lägg i stor ugnsform. Ringla över 2 msk olivolja, salta och peppra rikligt. Se till att oljan täcker alla bitar och ställ in i ugnen. Skär fänkålen på längden i 8 klyftor.

20140511_185217

Efter 15 minuter så läggs fänkål och hackade vitlöken i formen. Vänd runt pumpan och ringla över 1 mas olivolja. Rosta i ungefär 20 minuter tills grönsakerna är mjuka och börjar karamelliseras. Strö över valnötterna och rosta i ytterligare ca 10 minuter.

Ta ut formen och vänd ner hirsen. Pressa i limesaften, lägg i den rivna osten och salta innan du blandar. Strö  över persiljan och några hyvlade parmesanbitar.

20140511_204330

// Marie-Louise

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s