Vi fortsätter gårdagens frukttema så tillvida att vi idag kombinerar kyckling med mango och får en lättlagad och god lunch. Får man bara tag på en tillräckligt mogen och söt mango, så är den underbar att använda inte bara till desserter utan också för drycker (yoghurtdryck och juice), som godis (torkade mangobitar är mums), i dressingar, sallader, som tillbehör (mango chutney) och som del i maträtter. Tyvärr är det inte helt lätt att få tag på en lagom mogen och söt mango om man inte råkar ha ett eget mangoträd i någon tropisk trakt. Ibland får det bli besök i flera mataffärer innan jag hittar någon som kan antas vara av rätt mognadsgrad och ibland får man helt enkelt avstå och vänta tills man stöter på ett skeppslass (eller om de flyger nu för tiden) av det rätta virket.
Mango, eller mangifera indica som den heter på latin, växer på träd och kommer ursprungligen från södra och sydöstra Asien. Nu odlas den i tropiska områden över hela världen. Det är en frukt som innehåller både karoten (bra för syn, hud och skelett) och enzymer som är bra för matsmältning. Torkade mangoskal och frö används bl.a i ayurvedisk medicin. Frukt och löv från mangoträdet används i Indien och Bangladesh som dekoration vid bröllop och olika högtider och i Bangladesh är mangoträdet också nationalträd. Det finns gamla historiska dokument där det nämns hur härskare beordrar plantering av tusentals mangoträd. Här nämns mangon i en gammal hinduisk lärotext:
Receptet här är hämtat från Dagens middag i DN. Tyvärr glömde jag skriva datum men den är från någon gång i vintras. Jag har halverat det ursprungliga receptet.
Kyckling med mango (2 port)
- 2 kycklingfiléer
- 1/2 rödfinhackad chilipeppar
- 2 finhackade vitlöksklyftor
- 1 mogen mangofrukt
- 1 msk tomatpuré
- 1 msk socker
- 1/2 msk vitvinsvinäger
- 1 rödlök
- salt
- rapsolja
Finhacka chili och vitlök och blanda med 1 msk rapsolja. Strimla kycklingköttet och lägg den i chili-vitlökshacket. Skala och skär mangon i bitar. Blanda bitarna med tomatpuré, socker och vinäger. Skala och skär rödlöken i klyftor.
Använd sedan stekpanna (eller wok) och stek kycklingstrimlorna i ca 4 minuter. Lägg över på fat och stek sedan mangobitarna och lökklyftorna i 1 msk olja i ca 4 minuter. Vänd sedan ner kycklingen i pannan igen (och om man vill även 1/2 dl cashewnötter).
Servera med jasminris och japansk soja
//Marie-Louise