Snabb kyckling med mango

20140511_131804

Vi fortsätter gårdagens frukttema så tillvida att vi idag kombinerar kyckling med mango och får en lättlagad och god lunch. Får man bara tag på en tillräckligt mogen och söt mango, så är den underbar att använda inte bara till desserter utan också för drycker (yoghurtdryck och juice), som godis (torkade mangobitar är mums), i dressingar, sallader, som tillbehör (mango chutney) och som del i maträtter. Tyvärr är det inte helt lätt att få tag på en lagom mogen och söt mango om man inte råkar ha ett eget mangoträd i någon tropisk trakt. Ibland får det bli  besök i flera mataffärer innan jag hittar någon som kan antas vara av rätt mognadsgrad  och ibland får man helt enkelt avstå och vänta tills man stöter på ett skeppslass (eller om de flyger nu för tiden) av det rätta virket.

Mango, eller mangifera indica som den heter på latin, växer på träd och kommer ursprungligen från södra och sydöstra Asien. Nu odlas den i tropiska områden över hela världen. Det är en frukt som innehåller både karoten (bra för syn, hud och skelett) och enzymer som är bra för matsmältning. Torkade mangoskal och frö används bl.a i ayurvedisk medicin. Frukt och löv från mangoträdet används i  Indien och Bangladesh som dekoration vid bröllop och olika högtider och i Bangladesh är mangoträdet också nationalträd. Det finns gamla historiska dokument där det nämns hur härskare beordrar plantering av tusentals mangoträd.  Här nämns mangon i en gammal hinduisk lärotext:

En kung bad en guru att förklara Sanningen för honom. Som svar frågade gurun hur kungen skulle förklara mangofruktens smak till någon som aldrig ätit något sött. Men hur mycket än kungen försökte lyckades han inte beskriva mangons söta smak. Frustrerad krävde han att gurun skulle beskriva frukten istället. Gurun tog upp en mango, gav den till kungen och sa ”Den här är mycket söt. Ät av den”.

Receptet här är hämtat från Dagens middag i DN. Tyvärr glömde jag skriva datum men den är från någon gång i vintras.  Jag har halverat det ursprungliga receptet.

Kyckling med mango (2 port)

  • 2 kycklingfiléer
  • 1/2 rödfinhackad chilipeppar
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 mogen mangofrukt
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk socker
  • 1/2 msk vitvinsvinäger
  • 1 rödlök
  • salt
  • rapsolja

Finhacka chili och vitlök och blanda med 1 msk rapsolja. Strimla kycklingköttet och lägg den i chili-vitlökshacket. Skala och skär mangon i bitar. Blanda bitarna med tomatpuré, socker och vinäger. Skala och skär rödlöken i klyftor.

20140511_130154

Använd sedan stekpanna (eller wok) och stek kycklingstrimlorna i ca 4 minuter. Lägg över på fat och stek sedan mangobitarna och lökklyftorna i 1 msk olja i ca 4 minuter. Vänd sedan ner kycklingen i pannan igen (och om man vill även 1/2 dl cashewnötter).

Servera med jasminris och japansk soja

//Marie-Louise

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s