Broccolisoppa

20140118_202743

Många soppor går förvånandsvärt snabbt att tillaga så även denna broccolisoppa. Receptet kommer från Lisa Lemkes ”Allt i en gryta” som varit en av denna  vinters stora matinspiratörer för min del. Jag byter gärna ut mandel och blåmögelost mot knaperstekt bacon och lite strimlad purjo men det är ju en smaksak.

Broccolisoppa (4 port)

  • 250 g broccoli
  • 1/2 purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 7 dl buljong
  • 2 dl crème fraiche
  • 200 g frysta ärtor
  • 2 msk hackad dill
  • rivet skal från en citron
  • 2 tsk pressad citronsaft
  • 50 g saltrostade mandlar (rosta mandlarna med lite salt på svag värme i torr stekpanna)
  • 125 blåmögelost
  • salt & svartpeppar
  • någon matolja

Förbered genom att dela broccolin i mindre bitar, strimla den väl sköljda purjolöken  och skala och hacka vitlöken. Hetta upp olja i en kastrull och fräs purjolök och vitlök helt kort. Tillsätt broccoli, buljong, crème fraiche, salt och peppar. Koka upp och låt sjuda tills broccolin är mjuk. Häll sedan i ärtor och dill och låt koka ytterligare några minuter. Mixa soppan och smaka av med citronskal, citronsaft och eventuellt mer salt och peppar. Toppa med grovhackad mandel och blåmögelost i mindre bitar.

//Marie-Louise

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s