Mormors favoritmat

Under samtal med min 94-åriga mormor kom vi in på kosthållningen förr i tiden. Jag undrade vad hon åt när hon var liten och vad som hade varit hennes favoritmat. Hon växte upp på en bondgård i norra Värmland på 1920-talet där man själva producerade det mesta av sin mat. Bland annat så odlades havre som man lät mala i kvarn till skrädmjöl. Och av skrädmjölet gjordes det välling  till frukost och gröt till kvällsmat (havregryn köpte man däremot). På helgerna kunde man få gröt på vetemjöl (i min familj kallad barngröt) som åts med ett smörhål i mitten eller någon gång risgrynsgröt. Skinn på vällingen var inte trevligt, mindes mormor. En gång hade hon klagat och fått till svar att det blir bra sångröst av det.

Skrädmjölet som användes när mormor var liten kan väl  sägas ha varit utrotningshotat under en period. Idag, när intresset för mat, svenskproducerat och miljö är på topp upplever  skrädmjölet en liten renässans. Numera finns det flera kvarnar som mal skrädmjöl. Olika mattidningar har haft artiklar och recept med skrädmjöl. Och jag hittade en hel del  recept  på nätet när jag googlade runt lite. Här kommer receptet på hur man gör mormors frukostvälling:

För en djup tallrik eller stor kopp skrädmjölsvälling behövs 3 dl mjölk, 3 tsk skrädmjöl och salt efter smak. Koka upp under omrörning. Låt sjuda en stund.

Mormors favoritmat då? Vad hade det varit? Mormor fnyste när hon svarade: – Det fanns inget sånt. Det var till att äta det som fanns.

//Marie-Louise

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s