Meat Free Monday #6

20131116_201055

Det skulle bli frankofilernas afton åtminstone matmässigt. Jag och väninnan plockade fram alla kokböcker med minsta anknytning till Frankrike och började ivrigt  leta recept. En fransk trerätters middag med avslutande ostbricka  var inget att leka med. Den måste vara välkomponerad, enkel men vällagad och naturligtvis inte bara smaka franskt utan också ge en gastronomisk andlig upplevelse utöver vardagens äta-för-att-kunna-överleva-mat. Som en extra twist blev också det faktum att väninnan är vegetarian. Det tog lite tid men vi  lyckades till slut  ena oss kring rätter som passade bådas våra smaker och kosthållning.  Hur sant är inte uttrycket att planeringen är halva nöjet . Så här såg den slutliga menyn ut:

Förrätt: Endivesallad

Huvudrätt: Lökpaj

Efterrätt: Chokladmousse med hallon

Efter inköp av ingredienser och ett besök på Systembolaget för att göra middagen komplett med passande drycker var det så dags att börja laga maten.  Receptet på förrätten hittade vi i Modern fransk husmanskost av Yvan Cadiou. Förutom endiver så innehöll den även grapefrukt, spenat, roquefortost och valnötter.  En överlag trevlig kombination av ingredienser (även om jag inte är någon vän av just grapefrukt).  Ur  Anna Bergenströms dessertbok Söt, Sweet, Dulce valde vi en  chokladmousse. Egenhändigt gjord mousse är enkelt att göra och så mycket godare än den köpta, jag lovar.  För huvudrätten, lökpajen, fanns det en uppsjö recept att välja mellan. Vi fastnade dock för Systembolagets version som vi garnerade med några paprikastrimlor och oliver. Till lökpajen rekommenderades öl (normalt mitt förstahandsval också)  men är det fransk middag så känns vin mer rätt. Här ruckade vi dock en aning på vår frankofili och valde ett chilenskt vitt vin, Casillero del Diablo Chardonnay 2012. Det visade sig vara ett utmärkt dryckesval till lökpajen.

Ser fram emot nästa franska vegetariska middag med väninnan. Och då inte bara  själva matintaget utan lika mycket planerandet, inköpet och matlagandet tillsammans.

//Marie-Louise

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s