Matkultur

Jag gillar mat, jag gillar museum och jag gillar topplistor. Och så är det ju fredag, vilket betyder kulturkulinariskt på denna blogg. Här presenteras följaktligen en tio i topp-lista över museum med matanknytning jag skulle vilja besöka:

 1. Saffransmuséet i Boynes, Frankrike (som för övrigt inte ligger sådär jättelångt ifrån Chartres där jag höll till ett läsår för en massa år sedan)
 2. Olivoljemuséet i Imperia, Italien
 3. Museum of Food and Drink i New York City, USA (vars första utställning förresten kom till som ett Kickstarterprojekt)
 4. Saltmuséet i Mariager, Danmark
 5. Cidermuséet i Nava, Spanien
 6. Pepparkaksmuséet i Torun, Polen (pepparkakor är ett gemensamt intresse hos bloggens båda skribenter)
 7. Kimchimuséet i Seoul, Sydkorea (som i och för sig är stängt för tillfället, men som ska öppnas igen i en förbättrad version vad det verkar)
 8. Biodlingsmuséet nära Stripeikiai i Litauen
 9. Chokladmuséet i Köln, Tyskland (Virtual Tourists redaktörer och läsare ska tydligen ha röstat fram detta museum till det bästa chokladmuséet i världen – och det verkar finnas en hel del – resten av listan kan ses här)
 10. Päronmuséet i Kurayoshi, Japan

Bubblare: Currywurstmuséet i Berlin, Tyskland (ett besök där kan med fördel kombineras med läsning av Uwe Timms ”Upptäckten av Currywursten”), vinmuséet i Paris (precis som när det gäller choklad finns det ett otal vinmuseum i världen, men det parisiska måste väl vara det bästa, eller?) och chokladmuséet i Newhaven, Australien (som också finns med på Virtual Tourists topp tio).

//Veronica

Annonser

1 kommentar

 1. Ping: Två kulturkulinariska tips | Två kök

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s