Honungsmarinerad lax med jordärtskockspuré

Häromkvällen testade vi ett nytt laxrecept här hemma, ur ”Sveriges nya landskapsrätter”:

2 laxfiléer (med skinn) à 150 gram

300 gram jordärtskockor

1 msk honung

1/2 msk balsamvinäger

1/2 msk olivolja

lite farinsocker

1 dl mjölk

25 gram smör

salt (mortlat havssalt) och peppar (mortlade vitpepparkorn & malen)

grön sparris

syltad rödlök

Först sätter man på ugnen, 225°C och grill är det som gäller. Sen skalar man jordärtskockorna, och kokar dem i lättsaltat vatten. Därefter rör man ihop honung, balsamvinäger och olja, och man rör tills de är helt blandade med varandra.

Jordärtskockorna innan kokning:

IMG_0308

Lägg fiskfiléerna på en plåt med bakplåtspapper. Skinnsidan ner. Pensla filéerna med marinaden, och häll resten av blandningen över dem. Strö lagom mycket salt, peppar och farinsocker på. Grilla i ugnen i ca 10 minuter, plus minus ett par minuter.

Laxen innan grillning:

IMG_0312

Skär sparrisen i lagom stora bitar och förväll dem genom att koka upp vatten, hälla i sparrisen i vattnet och låta koka i 2 minuter, sedan hälla av dem och låta svalna.

Sparrisen innan förvällning:

IMG_0317

Häll av jordärtskockorna och vält över dem i en skål. Värm mjölken och smöret och häll över jordärtskockorna. Mixa slätt med stavmixer. Smaka av med salt och malen vitpeppar.

Servera alltihop med syltad lök. Jag använde det här receptet, och det har faktiskt aldrig smakat så bra som till den här rätten, vilket var kul. Det var också kul att testa ett recept med jordärtskockor, det är en ingrediens jag smakat men aldrig köpt eller lagat tidigare.

Samtliga ingredienser strax innan servering:

IMG_0321

Det var gott. Mycket gott!

//Veronica

Annonser

5 kommentarer

  1. Ping: Fräscha och fruktiga efterrätter-inspiration | Två kök

  2. Ping: Sökmotortermer | Två kök

  3. Ping: Gloria’s Goddamn Gorgeous Ginger | Två kök

  4. Ping: Lördagsmiddag med vänner | Två kök

  5. Ping: Hallonsufflé nr 2 | Två kök

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s