Truckar, kyrkan och en bortglömd kontinent

I maj förra året (2013) beslutade Trafik- och renhållningsnämnden i Stockholm om att, på försök, ge ut 20 tillstånd till s.k. food trucks, matbilar, rullande restauranger eller vad man nu vill kalla dem. Mot slutet av året hade försöket redan gått så bra att staden beslutade att utfärda ytterligare 80 tillstånd.

En av dessa food trucks är Van Helleputte, en food truck med fokus på fransk mat. Mellan den 14:e och 29:e mars kör Van Helleputtes food truck dock inte omkring på Stockholms gator och serverar fransk mat, utan för tillfället är de ute på turné med Svenska kyrkan. Vilket inte är så konstigt som det låter.

Van Helleputte-bilen kör under den här tiden under Svenska kyrkans flagg, och serverar två olika soppor framtagna av kockarna bakom matbloggen Green Kitchen Stories. Pengarna som de får in för försäljningen av dessa soppor går sedan till Svenska kyrkans fastekampanj, som handlar om att utrota hungern. Årets fokusområden för kampanjen är Haiti och Kambodja, och de två sopporna kommer också att vara inspirerade av dessa två länders kök. Nu är det bara två stopp kvar, Vårgårda och Stockholm (Täby), men ett av dessa råkar vara mina hoods, så jag tänkte faktiskt passa på att testa dessa soppor. Mer om projektet kan man läsa här.

Men Van Hellputte är ju inte den enda food trucken i stan. På Stockholms gator kör det omkring många olika food trucks med många olika gastronomiska inriktningar. Vi har t.ex. Fred’s Food Truck som hämtat inspiration från det amerikanska köket, El Taco Truck med mexikansk street food, Bun Bun Truck som har fokus på den vietnamesiska rätten Bánh Mì och Köftebilen med turkisk mat. Jag kan tyvärr inte hitta någon någon food truck som inspirerats av afrikansk matkultur, vilket känns lite tråkigt, men håller tummarna för att det kommer inom en inte alltför avlägsen framtid. En truck på temat rainbow cuisine, som det Sydafrikanska köket också kallas, känns klockrent. Eller varför inte en medelhavstruck med inspiration inte bara från Frankrike, Italien och Grekland, utan även Marocko, Algeriet och Egypten?

Hursomhelst, vill man ta reda på vilka olika truckar som finns, och hålla koll på var de befinner sig, så kan man konsultera någon av de flera olika ”lokaliseringssajter” som finns: stockholmfoodtrucks.nu, foodtrucks.se eller hittatrucken.se t.ex. Bästa sättet att få uppdaterad information verkar dock vara att gå in på respektive trucks facebooksida.

//Veronica

 

Annonser

1 kommentar

  1. Ping: Dagens lunch | Två kök

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s