Våffeldagen

Idag är det våffeldagen, eller egentligen Marie Bebådelsedag, den dag då jungfru Maria fick veta att hon var havande med Jesusbarnet.  Det är med andra ord nio månader kvar till jul idag. Marie Bebådelsedag eller Vårfrudagen som så småningom blev Våffeldagen i folkmun i takt med att religionens grepp lossnade över samhället kan man förmoda. Fram till förra seklets mitt var det här en röd dag. Hur länge det ätits våfflor på vårfrudagen är svårt att veta men våfflor åts redan på medeltiden. Då gräddades de över öppen eld i järnformar med samma rutmönster som idag och kunde vara gjorda på enbart vatten och mjöl. Våra våfflor med grädde och sylt började  nog inte ätas av en större allmänhet förrän mot slutet av 1800-talet.  Värt att påminnas om i sammanhanget är  att det vita mjölet var en dyr lyxvara förr som knappast förekom i var mans hem.

En strid ström av våffelrecept har testats genom åren. Nytt våffeljärn gjorde beprövat recept dysfunktionellt. Hittade till slut ett våffelrecept från Wapnö Bruk gjort på dinkelmjöl som jag är nöjd med.

Vispa mjölk och bakpulver och tillsätt sedan mjöl och vatten. Vispa till en slät smet. Tillsätt ägg, mineralvatten  och smält smör i nämnd ordning. Vispa. Det här blir ca 10 våfflor:

  • 7 dl dinkelmjöl
  • 2,5 dl mjölk (3%)
  • 2,5 dl vatten
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 ägg
  • 175 g smält smör
  • 0,5 dl mineralvatten

Grädde och hjortronsylt är vad jag själv föredrar på min våffla men det är ju förstås en smaksak.

Vill du läsa mer om våfflor kan du klicka här.

//Marie-Louise

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s