Värsta kokbokslandet

Sverige är det land i världen där det ges ut flest kokböcker per capita (minst en bok per dag). Intresset för mat och matlagning speglar sig också  i en uppsjö av matlagningsprogram, tävlingar, mässor, tidskrifter och bloggar. Och som om det inte var nog så finns det ett stort intresse för svensk (eller nordisk) matlagning och kokböcker även utomlands. En del av de svenska kokboksförfattarna säljer faktiskt i större upplagor utomlands  än här hemma (ex. Macarons av Mia Öhrn ).  Sveriges mest sålda kokbok genom tiderna är Vår Kokbok som kom ut för första gången 1951 och har sålt i hela 2,3 miljoner exemplar hittills. Den kom ut i en 25:e upplaga för fem år sedan  och ses av många som en bra grundkokbok.

Sedan 1995 finns  The Gourmand World Cookbook Awards där priser delas ut i olika kokbokskategorier och  av många ses som kokboksvärldens motsvarighet till filmens Oscarsutdelningar. Här finns naturligtvis Sverige på plats med många representanter och röner  stort intresse från omvärlden.  Under förra årets utdelning, som ägde rum under Paris Cookbook Fair, var sju av vinnarna svenskar. Bl.a vann Gudarnas Föda  och Den Franske Bagaren Fund Raising- respektive  French Cuisine-kategorierna och  kategorin Spirits av Steffos Spritbibel. I år sker prisutdelningen under Beijing Cookbook Fair i maj och det finns inget som tyder på att svensk matlagning och svenska kokböcker kommer att vara  mindre heta då än tidigare.

//Marie-Louise

PS. Mer information om The Gourmand World Cookbook Awards hittar du här. Om den svenska kokboksutgivningen finns det många artiklar att läsa bl.a. den här från DN och den här från UNT.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s