Surdeg

 

20140202_144547

Jag är så glad att jag inte gav upp försöken att få igång min första egna surdegsgrund. Glömde gång på gång att den fanns där  ovanpå kylskåpet. Men så hände det en dag att jag hade en bubblande surdegsgrund som rest sig så att den närapå svämmade över glasburkens brädd.  Delade grunden och in i kylen med merparten, resterande blandades med mer mjöl och vatten för att sedan få stå tills bubblandet började igen. När hushållsassistenten hade gjort sitt och det blivit en deg fick den jäsa i timmar (vetedegen viks också tre gånger), och sedan upp på bakbordet, rågdegen runddrivs och vetedegen viks. Låter komplicerat men  arbetsinsatsen är minimal. Problemet är den långa tidsåtgången men är man ändå hemma så funkar det bra att använda tiden mellan brödbakarmomenten till att kanske  läsa eller se på film. Någon gång har jag passat på att städa. Med kalljäsning kan man med fördel dela upp baket på två dagar.

Bröden bakas i ugnen  ca 30 minuter. Det är härligt att se dem blåsa upp sig.  Jag slänger in några isbitar samtidigt som jag sätter in bröden, vädrar efter ett tag och får på så sätt en härligt knaprig skorpa. Bakstenen ger stenugnsbageriaktigt och ger en jämnare värme i ugnen.

20140202_213617

20140202_221341

Belöningen är ett fräscht och gott bröd för hela veckan.

//Marie-Louise

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s