Spanskt

Jag vet inte hur det kommer sig att jag valde just sherry, men jag tror jag tänkte som så att ju mindre vi kan om drycken, ju ovanligare den är, desto bättre. Så kom det sig att sambon fick en sherry-provning i födelsedagspresent häromåret. Det blev en lärorik kväll tillsammans med ett tiotal andra deltagare i en källarlokal i Gamla stan, med fyra olika typer av sherry och tilltugg i form av tapas.

På den här sherryprovningen, i kombination med alla gånger vi druckit sherry till efterrätten hemma hos sambons föräldrar, lärde vi oss att vi föredrar framförallt två olika typer av sherry – antingen den väldigt starka och koncentrerade PX (vi dricker Don PX Gran Reserva här hemma) eller en betydligt lättare och sötare (som här hemma betyder Sherry Fad No 6). Av oss dricks båda framförallt till efterrätt, och ibland kan vi börja med Fad No 6, som passar till i stort sett alla efterrätter, och fortsätta med Don PX, som gör sig absolut bäst med mörk choklad eller manchego, men som funkar till det mesta.

Manchego är förresten en favoritost, och har varit så ända sedan jag föll för den under ett besök på den utomordentliga restaurangen Sasso i Helsingfors för flera år sedan. Vi beställde in en färdig meny med tillhörande dryckespaket och fick då smaka en ostbricka med bland annat manchego och en morotsmarmelad med vaniljsmak. En helt fantastisk smakkombination som vi återskapat flera gånger med mormors hemgjorda morotsmarmelad med vanilj. Himmelskt gott!

//Veronica

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s