Skrädmjöl

20140311_193024

20140311_202622

Varje sommar när jag åker till Värmland vill jag äta motti och fläsk, den mest värmländska maträtt jag kan komma på. Den kom antagligen dit med de finska invandrarna från Savolax som bosatte sig i Sverige på 1600-talet. Mottin är en gröt (mer om den vid senare tillfälle) kokad på vatten och skrädmjöl.  Skrädmjölet är ett fullkornsmjöl som görs av rostade havrekärnor som mals enligt en gammal procedur där havren först rostas i vedeldad ugn för att  sedan skalas och till sist malas i en stenkvarn.  I Värmland finns den enda kvarn i Sverige (somliga menar att det ska vara hela världen här, men det törs jag inte borga för) där skrädmjölet görs på traditionellt vis. Namnet skrädmjöl kommer av ordet skräd som betyder att havren skalas (mals, siktas). Det är samma ord som i uttrycket ”att inte skräda orden”, dvs. att tala rent ut, inte  ta bort vissa ord.

Skrädmjölet är glutenfritt och i Stöpafors-kvarnen är det det enda mjölet som mals. Det innehåller också en massa nyttigheter (proteiner, fibrer, vitaminer och mineraler) så det är bara att hoppas att fler provar att använda det till bak, gröt och annat.  Ett härligt mellanmål  eller del av frukosten får du genom att blanda ihop en hillo. Den består av lika delar lingonsylt och skrädmjöl som rörs ihop ordentligt.

//Marie-Louise

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s